Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.

Το κύπελλο του πρωτου Χρυσού Ολυμπιονίκη του Μαραθωνίου Δρόμου Σ.Λούη.
Το κύπελλο σου Σ.Λουη στο Μουσειο της Ακροπολης παρουσία του Πρωθυπουργού Α.Σαμαρά
Πριν από τρία χρόνια περίπου το 2011 η απόφαση του εγγονού και συνονόματου του Ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη, να δώσει προς δημοπράτηση, μέσω του Οίκου Κρίστις, το ασημένιο κύπελλο που είχε κερδίσει ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου δρόμου και ο κίνδυνος να φύγει από την Ελλάδα το κειμήλιο είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, αλλά και ιδιαίτερη ανησυχία στις τάξεις των Μαραθωνοδρόμων ανα την Ελλάδα, και στους λάτρεις αυτού του απίθανου αθλήματος και της Ιστορίας των Ολυμπιακών αγώνων.
Ακολούθησε η επίμαχη δημοπρασία, στην οποία πλειοδότησε το Ίδρυμα ΣταύροςΝιάρχος με 544.000 ευρώ και το κύπελλο, ύψους 21 εκατοστών, που αποτέλεσε έμπνευση του φιλόλογου και φιλέλληνα Μισέλ Μπρεάλ, εξασφαλίστηκε ότι θα μείνει στην Ελλάδα, αποτελώντας στον μέλλον το ξεχωριστό έκθεμα του Κέντρου Πολιτισμού με την νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και την Όπερα, που κατασκευάζεται στον παλαιό Ιππόδρομο του Φαλήρου, με χορηγία του Ιδρύματος.

Το κύπελλο όμως, δεν έμεινε κρυφό. Για έναν ακριβώς χρόνο εως το 2013 το ιστορικό κειμήλιο εκτέθη στο φουαγιέ του Μουσείου της Ακρόπολης και μάλιστα σε χώρο όπου δεν απαιτείται η έκδοση εισιτηρίου. Το κύπελλο, που τοποθετήθηκε σε ειδική βιτρίνα, και πλαισιώθηκε από οπτικοακουστικό, καθώς και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

«Πιστεύοντας ότι το ιστορικό αυτό Κύπελλο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, το Ίδρυμα αποσκοπεί, μέσα από αυτήν την έκθεση, να προβάλει διεθνώς το ελληνικό πνεύμα, καθώς και τον έντονο συμβολισμό του Κυπέλλου», σχολίασε ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στο πλαίσιο αυτό, χιλιάδες πολίτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης και να θαυμάσουν από κοντά ένα από τα πολυτιμότερα τεχνουργήματα των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και να εμπνευσθούν από όσα αυτό συμβολίζει: την αγωνιστικότητα, τη νίκη και τελικά, την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο..

Μιλώντας στη γνωστή εφημερίδα το «Βήμα» την εποχή που πήρε την απόφαση να το διεκδικήσει στη δημοπρασία του Λονδίνου ο κ. Λούης είχε εξηγήσει την επιλογή του ως εξής:  «Απευθύνθηκα στους επίσημους φορείς, υπουργεία, γενικές γραμματείες κλπ. Μόνο στο Δήμο Αμαρουσίου δεν απευθύνθηκα, γιατί ως τώρα έχουν τιμήσει τον Σπύρο Λούη και με το παραπάνω, οπότε το θεώρησα υπερβολικό να τους ξαναπασχολήσω. Όλοι επικαλέστηκαν έλλειψη χρημάτων. Ίσως και να ισχύει αυτό. Ούτε εγώ θα το έκανα αν η συγκυρία ήταν διαφορετική. Ήταν το τελευταίο δίχτυ ασφάλειας».

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος    μετά την ολοκλήρωση της έκθεσής του στο Μουσείο της Ακρόπολης θα αναζητηθεί κανούργιος, κατάλληλος χώρος, προκειμένου να εκτίθεται εκεί το κύπελλο ως το 2015, οπότε θα ξεκινήσει η μόνιμη έκθεσή του στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου